Huidig land wijzigen? Nederland | Nederlands
Nieuw COMPACT APC20-aanwezigheidssensor
met tijdfuncties en meer!

Toekomstgerichte en efficiënte
lichtregeling. ESY!

Met DALI-2 naar de toekomst

Wie in kantoren, onderwijsinstellingen en zorginstellingen de verlichting intelligent wil regelen, kan niet voorbijgaan aan de internationale industrienorm DALI. Met het individueel adresseren en aansturen van armaturen en armaturengroepen biedt deze ongeëvenaarde flexibiliteit. Tegelijkertijd vereenvoudigt deze het ontwerp en de installatie in vergelijking met conventionele verlichtingsinstallaties, en maakt deze het mogelijk de configuratie via software te wijzigen zonder dat de hardware wordt aangepast.

Fabrikantoverkoepelende interoperabiliteit

De verdere ontwikkeling naar DALI-2 waarborgt nu bovendien interoperabiliteit van apparaten van verschillende merken en maakt zo de combinatie van de beste apparaten mogelijk. Eerste keuze voor de besturing: DALI-2-aanwezigheidssensoren van ESYLUX. Ze verhogen op elke werkplek de levenskwaliteit en de energie-efficiëntie, bieden een zeer groot aantal functies in een zeer compacte vorm – en een eenvoudige configuratie via de ESY-App!

Waarom u profiteert van DALI-2

 • Internationaal vastgestelde, open industrienorm
 • Fabrikantoverkoepelende interoperabiliteit
 • Individueel adresseren en aansturen:
 • Herconfiguratie via software zonder aanpassing van de hardware
 • Bidirectionele communicatie met statusmeldingen
 • Robuuste buscommunicatie met botsherkenning
 • Bruikbaar als subsysteem (bijv. met KNX)
 • Optimaal dimmen van LED-verlichting
 • Installatie met minder materiaal en arbeid

De ESYLUX-oplossingen voor DALI-2 en DALI

1. Ruimteoverkoepelende, decentrale sturing met DALI-2: APC en BMS

APC-aanwezigheidssensoren met geïntegreerde regeleenheid en BMS-aanwezigheidssensoren als invoerapparaten: Individuele besturing van maximaal 16 groepen.

 • Intelligent en krachtig
 • Functieplus voor elke zone
 • Configuratie met smartphone

>>

2. Centrale gebouwbesturing met DALI-2: BMS

De BMS-aanwezigheidssensoren zijn met hun hoogwaardige sensortechniek ook geschikt als invoerapparaten in centraal gestuurde gebouwbeheersystemen.

 • Eenvoudige integratie in systemen zoals Beckhoff, WAGO of Helvar (Router 950)
 • Potentiaalvrije ingangen voor conventionele impulsgevers

>>

3. Oplossingen voor afzonderlijke ruimten met DALI Broadcast

ESYLUX-aanwezigheidssensoren met eenvoudige broadcast-modus bieden een optimale oplossing voor de regeling van individuele ruimten.

 • DALI-Broadcast (geen adressering)
 • Met fabrieksinstellingen direct klaar voor gebruik
 • Regelen ook DALI-2-apparaten

>>

1. Ruimteoverkoepelende, decentrale sturing met DALI-2: APC en BMS

Intelligent en krachtig

 1. Optimale lichtverhoudingen voor maximale energie-efficiëntie door SymbiLogic-technologie of constante lichtregeling
 2. Er kunnen maximaal 16 groepen ruimteoverkoepelend worden bestuurd met talrijke configuratiemogelijkheden
 3. Eenvoudige handmatige oversturing via impulsgeveringangen
 4. Energie-efficiënt schakelen door extra impulsgeveruitgang
 5. Besturing op basis van weekdag en tijd (bijv. oriëntatieverlichting, nachtmodus)
 6. Impulsgevergestuurde speciale functies (bijv. centrale functies, alarmfuncties)

Ruimteoverkoepelende besturing

De APC-aanwezigheidssensoren (APC:  Application Controller) fungeren als intelligente schakelkasten in de DALI-2-oplossingen van ESYLUX: Ze zijn voorzien van een geïntegreerde DALI-2-regeleenheid die een ruimteoverkoepelende, decentrale besturing van maximaal 16 groepen mogelijk maakt, zonder complex gebouwautomationsysteem.

De BMS-aanwezigheidssensoren (BMS:  Building Management System) vormen een aanvulling op de APC-aanwezigheidssensoren in het systeem door te fungeren als invoerapparaten.

APC-aanwezigheidssensoren met geïntegreerde regeleenheid

Met een regeleenheid, busvoeding, multisensortechnologie en impulsgeveringangen combineren APC-aanwezigheidssensoren van ESYLUX de belangrijkste DALI-2-apparaatklassen in één compacte behuizing. Dit vereenvoudigt zowel de planning als de installatie.

Het hele systeem kan eenvoudig worden geconfigureerd via een smartphone. Met de Bluetooth-module van de APC-aanwezigheidssensoren kunnen belangrijke parameters worden uitgelezen met bidirectionele communicatie.

De APC-aanwezigheidssensoren hebben een reeks configuratieopties om aan verschillende vereisten te voldoen.

Compacte prestaties

 • Geïntegreerde DALI-regeleenheid en DALI-busvoeding (250 mA)
 • Passief-infraroodsensor voor aanwezig-heidsdetectie en lichtsensortechniek
 • Geïntegreerde schakeluitgang voor HVAC of extra verlichting (16 A-relais, potentiaalvrij)
 • Snelle montage in verlaagde plafonds zonder extra accessoires met standaard-boorkroon (Ø 68 mm)
 • Detectiebereiken van Ø 8, 24 en 32 m
 • Bidirectionele communicatie via geïntegreerde Bluetooth-module
 • 4 ingangen voor conventionele schakelaars (potentiaalvoerend): aanwezige 230V-schakelaars direct inzetbaar, geen DALI-2-schakelaars nodig!
COMPACT APC10 aanwezigheidssensor
COMPACT APC20 aanwezigheidssensor

BMS-aanwezigheidssensoren als invoerapparaten

BMS-aanwezigheidssensoren (BMS: Building Management System) complementeren de APC-aanwezigheidssensor (APC: Application controller) van een installatie, omdat deze alleen in zijn eigen ruimtezone aanwezigheid registreert en de helderheid meet.

Met behulp van geïntegreerde aanwezigheids- en lichtsensoren naast optionele extra impulsgeveringangen, sturen de BMS-aanwezigheidssensoren de vereiste informatie van hun respectievelijke ruimtezones naar de APC-aanwezigheidssensor. Deze communicatie vormt de basis voor de individuele sturing van alle 16 groepen.

De ontwerpvarianten van de COMPACT-, FLAT- en COMPACT MINI-series bieden oplossingen voor een breed scala aan esthetische eisen.

BMS-aanwezigheidssensoren
Serie Compact

 • Geïntegreerde aanwezigheids- en lichtsensoren
 • Tweedelige behuizing voor eenvoudige installatie
 • 2 Potentiaalvrije ingangen voor conventionele schakelaars
 • Detectiebereiken van Ø 8, 24 of 32 m

>>

BMS-aanwezigheidssensoren
Serie FLAT

 • Geïntegreerde aanwezigheids- en lichtsensoren
 • Vlak, elegant ontwerp (rond of vierkant)
 • 1 Potentiaalvrije ingang voor conventionele schakelaars
 • Detectiebereik van Ø 8 m

>>

BMS-aanwezigheidssensoren
Serie Compact Mini

 • Geïntegreerde aanwezigheids- en lichtsensoren
 • Bijzonder compacte vormgeving voor een onopvallende werking
 • Detectiebereik van Ø 8 m

>>

Functieplus voor elke zone

Voor modern, energie-efficiënt verlichtingsbeheer bieden de verschillende configuraties van de APC-aanwezigheidssensoren een hele reeks innovatieve besturingsfuncties. Dit omvat oriëntatieverlichting, een zwermfunctie en flexibel omschakelen van groepen.

Kenmerk functie 1: Flexibele groepenomschakeling

Kenmerk functie 1: Flexibele groepenomschakeling

Moderne ruimtelijke concepten voorzien vaak in een veranderd gebruik van bepaalde zones. Door het flexibel omschakelen van groepen kan het systeem naar behoefte reageren.

Om dit te doen, worden armaturen en invoerapparaten binnen een zone eenvoudig aan meerdere groepen tegelijk toegewezen. Wanneer ze aangesloten zijn op een impulsgeveringang van de sensor, activeert één van de maximaal drie schakelaars het juiste groepsscenario, afhankelijk van de situatie. Mogelijke triggers zijn een lichtschakelaar, het openen en sluiten van scheidingswanden en een dag van de week/tijd van de dag.

Groepenomschakeling scenario 1:
Scheidingswand gesloten

Een gesloten scheidingswand deelt in scenario 1 een ruimte in twee helften. De armaturen in beide ruimtehelften zijn elk aan een andere groep toegewezen. De aanwezigheidssensoren realiseren in beide groepen een individuele lichtregeling.

Groepenomschakeling scenario 2:
Scheidingswand open

Alle armaturen en aanwezigheidssensoren van de ruimte zijn bovendien toegewezen aan groep 3, die nog niet in scenario 1 actief is. Het openen van de scheidingswand wordt via de impulsgeveringang van de aanwezigheidssensor groep 3 geactiveerd, en deactiveert tegelijkertijd de bestaande groepen 1 en 2. Het gevolg: Een uniforme en daardoor harmonieuze lichtregeling in de gehele ruimte.

Kenmerk functie 2: Zwermfunctie

Kenmerk functie 2:
Zwermfunctie

Alleen werken in een open kantoorruimte betekent vaak werken in een geïsoleerde lichteiland. De meeste mensen vinden dit onaangenaam en het hoge contrast in de helderheid kan vermoeide ogen veroorzaken.

De zwermfunctie bestrijdt dit door de verlichting in onbezette ruimten te dimmen tot een comfortabele basisverlichting. De APC-aanwezigheidssensor schakelt het licht alleen volledig uit als de laatste persoon het kantoor heeft verlaten.

Extra systeemonderdelen

De impulsgeveringangen van de APC- en BMS-aanwezigheidssensoren kunnen worden aangesloten op in de handel verkrijgbare 230 V schakelaars of multifunctionele DALI-2 push buttons van ESYLUX. Hierdoor kunt u de automatisering eenvoudig oversturen.

2. Centrale gebouwbesturing met DALI-2: BMS

Slimme input op alle niveaus

Centraal gestuurde gebouwbeheersystemen profiteren eveneens van de hoogwaardige sensortechniek van de BMS-aanwezigheidssensoren. En van de elegante designvarianten!

Grootschalige, moderne kantoorgebouwen maken vaak gebruik van centraal gestuurde gebouw-beheersystemen. BMS-aanwezigheidssensoren (BMS: Building Management System) van ESYLUX zijn met hun in de praktijk beproefde kwaliteitssensoriek ook hier de eerste keuze, en voorzien de regeleenheid op betrouwbare wijze van alle belangrijke informatie. Esthetisch verfijnde interieurs profiteren bovendien van de varianten van de series FLAT en COMPACT MINI.

Overzicht BMS-aanwezigheidssensoren

 • Eenvoudige integratie als invoerapparaten in gebouwbeheersystemen van derden zoals Beckhoff, WAGO of Helvar (Router 950)
 • Geïntegreerde aanwezigheids- en lichtsensoren
 • Compact, vlak of zeer klein seriedesign
 • Potentiaalvrije ingangen voor conventionele impulsgevers (2x COMPACT, 1x FLAT)
 • Detectiebereik van Ø 8 m (FLAT, COMPACT MINI) of Ø 8, 24 en 32 m (COMPACT)
BMS-aanwezigheidssensoren serie COMPACT
BMS-aanwezigheidssensoren serie FLAT
BMS-aanwezigheidssensoren serie COMPACT MINI

3. Oplossingen voor afzonderlijke ruimten met DALI Broadcast

Eenvoudig DALI: Broadcast

Als oplossingen voor afzonderlijke ruimten biedt ESYLUX als alternatief aanwezigheidssensoren met broadcast-modus. Voor de eenvoudige instap in DALI zonder adressering.

Bij de energie-efficiënte modernisering van bestaande gebouwen gaan projectverantwoordelijken soms ruimte vóór ruimte te werk. ESYLUX-oplossingen met DALI-Broadcast leveren hiervoor de juiste sensoren.

Ze vereisen geen adressering, zijn met de fabrieksinstellingen direct gereed voor gebruik – en bieden met de DUO-DALI-aanwezigheidssensoren van de serie COMPACT oplossingen met twee verlichtingskanalen en energie-efficiënte offset.

Toepassingsvoorbeeld klaslokaal

Een offset tussen de beide verlichtingskanalen zorgt bij de constante lichtregeling van armaturen dicht bij een raam en armaturen ver van een raam voor optimale lichtomstandigheden en verbetert de energie-efficiëntie.

Neerwaartse compatibiliteit van DALI-2 naar DALI

Vanwege de neerwaartse compatibiliteit kunnen DALI-2-apparaten ook DALI-opdrachten herkennen en interpreteren. Daarom kunnen de ESYLUX DALI-Broadcast-sensoren ook in de verlichtingsinstallatie met DALI-2-armaturen of -apparaten worden gebruikt. De DALI-2-voorschakelapparaten kunnen probleemloos de DALI-opdrachten van de sensoren interpreteren en uitvoeren.

Aanwezigheidssensoren met 2 broadcast-kanalen

 • Aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling
 • Regeling van twee armatuurrijen met offset
 • Geïntegreerde busvoeding voor max. 25 voorschakelapparaten per verlichtingskanaal
 • Oriëntatieverlichting
 • Maximaal twee extra schakelkanalen met DALI-actuator als accessoire
 • Twee impulsgeveringangen voor handmatige bediening
 • Tijdelijke besturing via afstandsbediening
 • Direct klaar voor gebruik met fabrieksprogramma
 • Gering eigen stroomverbruik
DALI-aanwezigheidssensoren met 2 broadcast-kanalen

Aanwezigheidssensoren met 1 broadcast-kanaal

 • Aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling
 • Maximaal twee extra schakelkanalen met DALI-actuator als accessoire
 • Impulsgeveringangen voor handmatige bediening
 • Tijdelijke besturing via afstandsbediening
 • Oriëntatieverlichting
 • Direct klaar voor gebruik met fabrieksprogramma
 • Busvoeding als toebehoren

ESYLUX-actuatoren voor DALI-Broadcast

 • De ESYLUX-actuatoren vullen alle Broadcast-aanwezigheidssensoren aan met maximaal twee schakelkanalen (beeldschermen, interactieve schoolborden, accentverlichting of HVAC).
 • Verlichting en actuatoren werken naar keuze in volautomatisch of halfautomatisch bedrijf.

Het project altijd bij de hand

De ESY-App staat niet alleen de eenvoudige configuratie en instelling van de DALI-2-oplossingen van ESYLUX toe. Installateurs en ontwerpers hebben hiermee ook altijd hun eigen projectbibliotheek bij zich. Projecten kunnen ze indien nodig gemakkelijk op kantoor maken, om de configuratie later op de bouwplaats over te dragen. Een projectrapport als PDF-document kan bijvoorbeeld als lastenboek worden gebruikt.

Met ESY-Pen
bij infrarood

Bij automatiserings- en verlichtingsoplossingen van ESYLUX zonder geïntegreerde Bluetooth-module (zoals de DALI-Broadcast-aanwezigheidssensoren) hebt u om parameters over te dragen bovendien de ESY-pen als brug naar de infraroodsensoren nodig.

>>

ESY-App: eenvoudig configureren, mobiel beheren, documenteren

 • Eenvoudig opzetten van een project met een individuele beschrijving
 • Maximaal 64 etages met elk maximaal 64 ruimten en 64 apparaten per ruimte
 • Selecteer en parametriseer producten met een paar klikken
 • Automatisch opslaan van het project met alle instellingen
 • Projectdocumentatie als PDF-document verzenden en afdrukken

Met de ESY-App hebt u uw projectbibliotheek altijd bij de hand! Projecten kunt u ook gemakkelijk op kantoor maken. De configuratie zet u dan gewoon over op de bouwplaats.

Eenmaal uitgevoerde configuraties kunnen worden opgevraagd en individueel worden aangepast.

De projectdocumentatie wordt in een PDF-rapport samengevat, dat wordt verzonden en indien nodig kan worden afgedrukt.