Nieuw > Human Centric Lighting
> tijdfuncties
> maximaal 16 lichtgroepen

Toekomstgerichte en efficiënte lichtregeling. ESY!

Met DALI-2 naar de toekomst

Wie in kantoren, onderwijsinstellingen en zorginstellingen de verlichting intelligent wil regelen, kan niet voorbijgaan aan de internationale industrienorm DALI. Met het individueel adresseren en aansturen van armaturen en armaturengroepen biedt deze ongeëvenaarde flexibiliteit. Tegelijkertijd vereenvoudigt deze het ontwerp en de installatie in vergelijking met conventionele verlichtingsinstallaties, en maakt deze het mogelijk de configuratie via software te wijzigen zonder dat de hardware wordt aangepast.

Fabrikantoverkoepelende interoperabiliteit

De verdere ontwikkeling naar DALI-2 waarborgt nu bovendien interoperabiliteit van apparaten van verschillende merken en maakt zo de combinatie van de beste apparaten mogelijk. Eerste keuze voor de besturing: DALI-2-aanwezigheidssensoren van ESYLUX. Ze verhogen op elke werkplek de levenskwaliteit en de energie-efficiëntie, bieden een zeer groot aantal functies in een zeer compacte vorm – en een eenvoudige configuratie via de ESY-App!

Waarom u profiteert van DALI-2

 • Internationaal vastgestelde, open industrienorm
 • Fabrikantoverkoepelende interoperabiliteit
 • Individueel adresseren en aansturen:
 • Herconfiguratie via software zonder aanpassing van de hardware
 • Bidirectionele communicatie met statusmeldingen
 • Robuuste buscommunicatie met botsherkenning
 • Bruikbaar als subsysteem (bijv. met KNX)
 • Optimaal dimmen van LED-verlichting
 • Installatie met minder materiaal en arbeid

De ESYLUX-oplossingen voor DALI-2 en DALI

Intelligent en krachtig

 1. Optimale lichtverhoudingen voor maximale energie-efficiëntie door SymbiLogic-technologie of constante lichtregeling
 2. Er kunnen maximaal 16 groepen ruimteoverkoepelend worden bestuurd met talrijke configuratiemogelijkheden
 3. Eenvoudige handmatige oversturing via impulsgeveringangen
 4. Energie-efficiënt schakelen door extra impulsgeveruitgang
 5. Besturing op basis van weekdag en tijd (bijv. oriëntatieverlichting, nachtmodus)
 6. Impulsgevergestuurde speciale functies (bijv. centrale functies, alarmfuncties)

Ruimteoverkoepelende besturing

APC-aanwezigheidssensoren met geïntegreerde regeleenheid

De APC-aanwezigheidssensoren (APC: Application Controller) zijn de intelligente interface van de DALI-2-oplossingen van ESYLUX: ze combineren besturingseenheid, busvoeding, multisensorsysteem en impulsgeveringangen, en maken een onafhankelijke besturing mogelijk van maximaal 16 groepen zonder complex gebouwautomati-seringssysteem.

Door de bundeling van de componenten in slechts één behuizing vereenvoudigen ze bovendien het ontwerp en de installatie. Meerdere uitbreidingsniveaus bieden talrijke functies voor meer comfort en energie-efficiëntie.

Compacte prestaties

 • Geïntegreerde DALI-regeleenheid en DALI-busvoeding (250 mA)
 • Passief-infraroodsensor voor aanwezig-heidsdetectie en lichtsensortechniek
 • Geïntegreerde schakeluitgang voor HVAC of extra verlichting (16 A-relais, potentiaalvrij)
 • Snelle montage in verlaagde plafonds zonder extra accessoires met standaard-boorkroon (Ø 68 mm)
 • Detectiebereiken van Ø 8, 24 en 32 m
 • Bidirectionele communicatie via geïntegreerde Bluetooth-module
 • 4 ingangen voor conventionele schakelaars (potentiaalvoerend): aanwezige 230V-schakelaars direct inzetbaar, geen DALI-2-schakelaars nodig!

BMS-aanwezigheidssensoren als invoerapparaten

BMS-aanwezigheidssensoren (BMS: Building Management System) complementeren de APC-aanwezigheidssensor (APC: Application controller) van een installatie, omdat deze alleen in zijn eigen ruimtezone aanwezigheid registreert en de helderheid meet.

Met behulp van geïntegreerde aanwezigheids- en lichtsensortechniek en extra impulsgeveringangen leveren de BMS-aanwezigheidssensoren (BMS: Building Management System) de benodigde informatie uit alle andere gebieden – en vormen zo de basis voor individuele sturing van alle 16 groepen. De designvarianten uit de series COMPACT, FLAT en COMPACT MINI bieden daarbij oplossingen voor verschillende esthetische eisen.

Functieplus voor elke zone

De APC-aanwezigheidssensoren bieden bovendien een breed scala aan innovatieve besturingsfuncties. Bijvoorbeeld alarmfuncties, centrale functies en een energie-efficiënte stroomuitschakeling voor DALI-drivers.

Of het nu gaat om de zwermfunctie, oriëntatie-verlichting of tijdgestuurde nachtmodus: In alle gebouwen profiteren de gebruikers van een individuele lichtregeling. De APC-aanwezigheidssensoren (APC: Application controller) maken in combinatie met de BMS-aanwezigheidssensoren (BMS: Building Management System) het vormen van intelligente lichtgroepen in alle segmenten – en door de uitgebreide functionaliteit een op de behoefte afgestemde verlichting in elke ruimte mogelijk.

In het ontwerpvoorbeeld stuurt de APC-aanwezigheidssensor 13 groepen binnen een gebouwgedeelte aan (tot 16 groepen zijn mogelijk).

Highlight functie: Flexibel schakelen tussen groepen

Eenvoudig aan te passen aan wisselende ruimtebenutting

Moderne ruimtelijke concepten voorzien vaak in één veranderend gebruik van bepaalde gebieden, afhankelijk van verschillende toepassingssituaties. De decentraal gestuurde DALI-2-oplossingen van ESYLUX kunnen daartoe optimaal worden geconfigureerd.
De armaturen van een zone worden daarbij gelijktijdig aan meerdere groepen toegewezen. Afhankelijk van de situatie activeert dan één van maximaal drie schakelaars – aangesloten op de impulsgeveringangen van een APC- of BMS- aanwezigheidssensor – een ander groepenscenario. Trigger kan zijn de activering van een lichtschakelaar of het openen en sluiten van een scheidingswand. Een voordeel ten opzichte van DALI-scènes: de lichtregeling wordt daarbij niet gestopt, maar blijft gewoon energie-efficiënt werken!

Groepenomschakeling scenario 1:
Scheidingswand gesloten

Een gesloten scheidingswand deelt in scenario 1 een ruimte in twee helften. De armaturen in beide ruimtehelften zijn elk aan een andere groep toegewezen. De aanwezigheidssensoren realiseren in beide groepen een individuele lichtregeling.

Groepenomschakeling scenario 2:
Scheidingswand open

Alle armaturen en aanwezigheidssensoren van de ruimte zijn bovendien toegewezen aan groep 3, die nog niet in scenario 1 actief is. Het openen van de scheidingswand wordt via de impulsgeveringang van de aanwezigheidssensor groep 3 geactiveerd, en deactiveert tegelijkertijd de bestaande groepen 1 en 2. Het gevolg: Een uniforme en daardoor harmonieuze lichtregeling in de gehele ruimte.

Slimme input op alle niveaus

Centraal gestuurde gebouwbeheersystemen profiteren eveneens van de hoogwaardige sensortechniek van de BMS-aanwezigheidssensoren. En van de elegante designvarianten!

Grootschalige, moderne kantoorgebouwen maken vaak gebruik van centraal gestuurde gebouw-beheersystemen. BMS-aanwezigheidssensoren (BMS: Building Management System) van ESYLUX zijn met hun in de praktijk beproefde kwaliteitssensoriek ook hier de eerste keuze, en voorzien de regeleenheid op betrouwbare wijze van alle belangrijke informatie. Esthetisch verfijnde interieurs profiteren bovendien van de varianten van de series FLAT en COMPACT MINI.

Overzicht BMS-aanwezigheidssensoren

 • Eenvoudige integratie als invoerapparaten in gebouwbeheersystemen van derden zoals Beckhoff, WAGO of Helvar (Router 950)
 • Geïntegreerde aanwezigheids- en lichtsensoren
 • Compact, vlak of zeer klein seriedesign
 • Potentiaalvrije ingangen voor conventionele impulsgevers (2x COMPACT, 1x FLAT)
 • Detectiebereik van Ø 8 m (FLAT, COMPACT MINI) of Ø 8, 24 en 32 m (COMPACT)

Eenvoudig DALI: Broadcast

Als oplossingen voor afzonderlijke ruimten biedt ESYLUX als alternatief aanwezigheidssensoren met broadcast-modus. Voor de eenvoudige instap in DALI zonder adressering.

Bij de energie-efficiënte modernisering van bestaande gebouwen gaan projectverantwoordelijken soms ruimte vóór ruimte te werk. ESYLUX-oplossingen met DALI-Broadcast leveren hiervoor de juiste sensoren.

Ze vereisen geen adressering, zijn met de fabrieksinstellingen direct gereed voor gebruik – en bieden met de DUO-DALI-aanwezigheidssensoren van de serie COMPACT oplossingen met twee verlichtingskanalen en energie-efficiënte offset.

Toepassingsvoorbeeld klaslokaal

Een offset tussen de beide verlichtingskanalen zorgt bij de constante lichtregeling van armaturen dicht bij een raam en armaturen ver van een raam voor optimale lichtomstandigheden en verbetert de energie-efficiëntie.

Neerwaartse compatibiliteit van DALI-2 naar DALI

Vanwege de neerwaartse compatibiliteit kunnen DALI-2-apparaten ook DALI-opdrachten herkennen en interpreteren. Daarom kunnen de ESYLUX DALI-Broadcast-sensoren ook in de verlichtingsinstallatie met DALI-2-armaturen of -apparaten worden gebruikt. De DALI-2-voorschakelapparaten kunnen probleemloos de DALI-opdrachten van de sensoren interpreteren en uitvoeren.

Aanwezigheidssensoren met 2 broadcast-kanalen

 • Aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling
 • Regeling van twee armatuurrijen met offset
 • Geïntegreerde busvoeding voor max. 25 voorschakelapparaten per verlichtingskanaal
 • Oriëntatieverlichting
 • Maximaal twee extra schakelkanalen met DALI-actuator als accessoire
 • Twee impulsgeveringangen voor handmatige bediening
 • Tijdelijke besturing via afstandsbediening
 • Direct klaar voor gebruik met fabrieksprogramma
 • Gering eigen stroomverbruik

Aanwezigheidssensoren met 1 broadcast-kanaal

 • Aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling
 • Maximaal twee extra schakelkanalen met DALI-actuator als accessoire
 • Impulsgeveringangen voor handmatige bediening
 • Tijdelijke besturing via afstandsbediening
 • Oriëntatieverlichting
 • Direct klaar voor gebruik met fabrieksprogramma
 • Busvoeding als toebehoren

Actuatoren met 2 schakeluitgangen

De ESYLUX-actuatoren vullen alle Broadcast-aanwezigheidssensoren aan met maximaal twee schakelkanalen (beeldschermen, interactieve schoolborden, accentverlichting of HVAC). Verlichting en actuatoren werken naar keuze in volautomatisch of halfautomatisch bedrijf.

Het project altijd bij de hand

De ESY-App staat niet alleen de eenvoudige configuratie en instelling van de DALI-2-oplossingen van ESYLUX toe. Installateurs en ontwerpers hebben hiermee ook altijd hun eigen projectbibliotheek bij zich. Projecten kunnen ze indien nodig gemakkelijk op kantoor maken, om de configuratie later op de bouwplaats over te dragen. Een projectrapport als PDF-document kan bijvoorbeeld als lastenboek worden gebruikt.

ESY-App: eenvoudig configureren, mobiel beheren, documenteren

 • Eenvoudig opzetten van een project met een individuele beschrijving
 • Maximaal 64 etages met elk maximaal 64 ruimten en 64 apparaten per ruimte
 • Selecteer en parametriseer producten met een paar klikken
 • Automatisch opslaan van het project met alle instellingen
 • Projectdocumentatie als PDF-document verzenden en afdrukken

Met de ESY-App hebt u uw projectbibliotheek altijd bij de hand! Projecten kunt u ook gemakkelijk op kantoor maken. De configuratie zet u dan gewoon over op de bouwplaats.

Eenmaal uitgevoerde configuraties kunnen worden opgevraagd en individueel worden aangepast.

De projectdocumentatie wordt in een PDF-rapport samengevat, dat wordt verzonden en indien nodig kan worden afgedrukt.